Monday, December 27, 2010

Malaysian Style French Toast

I made a french toast for breakfast this morning. But ... Malaysian Style French Toast. Maksudnya, ada sedikit kelainan. Pandai2lah meng'alter' apa-apa yang patut. Tambah dan kurangkan resipi asal memang hobi. Pinjam istilah blogger masakan paling famous di alam maya, Cik Mat Gebu dengan Dapur Tanpa Sempadannya, 'menderhaka pada resipi', itulah hobi aku.

Dah siap2 masak, cik Abang pun turun, eat the breakfast and off to work. Ada la tiga keping lagi yang tertinggal dalam pinggan. Dalam hati aku, 'kejap lagi, nak naik ke bilik, ambik kamera dan snap foto roti ni. boleh upload dalam blog'. Sebelum naik ke bilik, aku buat kerja lain yang patut dibuat sebelum pergi kerja. Dah siap semua, aku pun naik ke bilik untuk bersiap-siap pergi kerja. Setelah siap siaga untuk pergi ke ofis, aku capai kunci kereta, kunci rumah lalu terus keluar menuju ke kereta. Setelah enjin dipanaskan, aku pun terus meluncur keluar pagar menuju ke jalan raya untuk ke ofis. Tiba2!!! aku teringat ....... Alahai! lupa lagi nak snap foto French toast aku yang cun itu. Itulah aku, asyik2 lupa je ...... Sebab tu aku kagum dengan bloggers yang begitu tekun, mengambil gambar, mengedit dan tak lupa untuk terus meng'upload' gambar tersebut untuk dikongsi bersama. Patut sangat K.Ummi marah bila ada yang mencilok gambarnya tanpa memberikan sebarang kredit.

Oleh kerana kealpaan aku, aku terpaksa buat sedikit search untuk tunjukkan bagaimana rupa french toast tu. I try to find a photo dan is almost similar to mine and found this:

Diambil dari sini.

Rupanya lebihkurang macam kat atas tu la. Resipinya ...

Ingredients:
3 eggs beaten*
Chopped Spring onion*
Salt & Pepper to taste*
7 slices of bread
Butter

How to:
1. Mixed all item that are marked *.
2. Apply butter on each surface of the bread.
3. Dip the bread into the egg mixture.
4. Placed it onto a heated pan.
5. Once golden brown, turn the bread over to cook the other side of the bread.
6. Remove from the pan once both side are brown. Ready for consumption.

You can eat it in variety of ways. You can eat it as it is, or with honey, or with tomato/chilli sauce. Kids like it with the tomato sauce.

Enjoy!!!



2 comments:

izahdaut said...

jenguk di sini...mcm2 ada..

water lily said...

tq izah, kerana sudi singgah dan komen