Skip to main content

Asam Tumis Ikan Patin

It was about 6.30pm. Ring! Ring! Ring! My handphone was ringing. Terkejar2 aku mencapainya. 'Assalamualaikum', pendek salamku. "Makan ikan patin tak?", tanya suara dihujung telefon. Siapa pulak la ni yang tiba2 terus tanya pasal ikan patin ni? Tak boleh nak salahkan sipemanggil sebab aku yang bersalah kerana telah ter'delete' semua nombor rakan taulan, sedara mara dari memory handphoneku. 'Errr.... tak makan. Tapi Azwan suka.", jawabku sambil sudah boleh meneka pemanggilnya, jiranku. "OK, saya hantar.", balasnya ringkas. Tak lama lepas tu, loceng rumah berbunyi dan jiranku telah terpacul di pagar bersama satu plastik kecil yang mengandungi Ikan Patin. Alhamdulillah. Rezeki yang Allah berikan dengan tidak disangka2 selaras dengan doa yang kita baca melalui ayat seribu dinar.


Begitulah cerita yang telah diringkaskan tentang bagaimana ikan patin yang telah mati ini sampai ke rumah ku. Kena sebut yang telah mati sebab kami bela ikan patin suatu ketika dulu, tetapi malagnya ia menemui ajalnya sebelum sempat matang untuk dijadikan lauk.


Nak masak apa ye? I don't eat ikan patin. But my husband loves it. Will always stop in Temerloh whenever we travel east-bound through Kuantan. Just before Maghrib, my husband reached home. His responds to the ikan patin was, "Buat asam pedas sedap ni". Therefore, jadilah Asam Tumis Ikan Patin. Asam pedas dan asam tumis ni sepupu. At least to us. Asam pedas is simpler sebab rebus je semua ingredients. While asam tumis perlu menumis sejajar dengan namanya. Tapi, .... esok pagi lah ye! Malam ni dah ada lauk.

Ingredients:

3 ketul ikan patin yang telah dibersihkan.
1 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci belacan*
(kesemua bahan yang bertanda * hendaklah ditumbuk lumat, kalau nak guna blender pun boleh)
Minyak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar (mine is already well cooked before)
2 biji Tomato (dibelah 4)
5 batang kacang bendi
1 1/2 sudu kecil Asam jawa (pekat Adabi)
Garam secukup rasa
Daun limau purut

How to:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Kemudian tumis bahan2 yang telah ditumbuk lumat sehingga garing. (Masa ni baunya memang mengacam).
2. Setelah garing, masukkan cili kisar. Bila dah garing masukkan air untuk dijadikan kuah.
3. Biarkan kuah mendidih dan masukkan ikan patin.
4. Setelah mendidih, masukkan garam, asam jawa dan gula jika difikirkan perlu.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan kacang bendi.

Hmmm .... memang menyelerakan.

Finish cooking at about 8am, before I leave for the office.


Comments

maz said…
Salam singah memlm dan slmat thun baru..kita pun dh lama xmsk ikan ptin..kita link jgk ye..
water lily said…
Tq Maz, sudi singgah. Slmt thn baru juga, semoga bertambah ketaqwaan.

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)