Wednesday, December 29, 2010

Asam Tumis Ikan Patin

It was about 6.30pm. Ring! Ring! Ring! My handphone was ringing. Terkejar2 aku mencapainya. 'Assalamualaikum', pendek salamku. "Makan ikan patin tak?", tanya suara dihujung telefon. Siapa pulak la ni yang tiba2 terus tanya pasal ikan patin ni? Tak boleh nak salahkan sipemanggil sebab aku yang bersalah kerana telah ter'delete' semua nombor rakan taulan, sedara mara dari memory handphoneku. 'Errr.... tak makan. Tapi Azwan suka.", jawabku sambil sudah boleh meneka pemanggilnya, jiranku. "OK, saya hantar.", balasnya ringkas. Tak lama lepas tu, loceng rumah berbunyi dan jiranku telah terpacul di pagar bersama satu plastik kecil yang mengandungi Ikan Patin. Alhamdulillah. Rezeki yang Allah berikan dengan tidak disangka2 selaras dengan doa yang kita baca melalui ayat seribu dinar.


Begitulah cerita yang telah diringkaskan tentang bagaimana ikan patin yang telah mati ini sampai ke rumah ku. Kena sebut yang telah mati sebab kami bela ikan patin suatu ketika dulu, tetapi malagnya ia menemui ajalnya sebelum sempat matang untuk dijadikan lauk.


Nak masak apa ye? I don't eat ikan patin. But my husband loves it. Will always stop in Temerloh whenever we travel east-bound through Kuantan. Just before Maghrib, my husband reached home. His responds to the ikan patin was, "Buat asam pedas sedap ni". Therefore, jadilah Asam Tumis Ikan Patin. Asam pedas dan asam tumis ni sepupu. At least to us. Asam pedas is simpler sebab rebus je semua ingredients. While asam tumis perlu menumis sejajar dengan namanya. Tapi, .... esok pagi lah ye! Malam ni dah ada lauk.

Ingredients:

3 ketul ikan patin yang telah dibersihkan.
1 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci belacan*
(kesemua bahan yang bertanda * hendaklah ditumbuk lumat, kalau nak guna blender pun boleh)
Minyak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar (mine is already well cooked before)
2 biji Tomato (dibelah 4)
5 batang kacang bendi
1 1/2 sudu kecil Asam jawa (pekat Adabi)
Garam secukup rasa
Daun limau purut

How to:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Kemudian tumis bahan2 yang telah ditumbuk lumat sehingga garing. (Masa ni baunya memang mengacam).
2. Setelah garing, masukkan cili kisar. Bila dah garing masukkan air untuk dijadikan kuah.
3. Biarkan kuah mendidih dan masukkan ikan patin.
4. Setelah mendidih, masukkan garam, asam jawa dan gula jika difikirkan perlu.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan kacang bendi.

Hmmm .... memang menyelerakan.

Finish cooking at about 8am, before I leave for the office.


2 comments:

maz said...

Salam singah memlm dan slmat thun baru..kita pun dh lama xmsk ikan ptin..kita link jgk ye..

water lily said...

Tq Maz, sudi singgah. Slmt thn baru juga, semoga bertambah ketaqwaan.