Skip to main content

Buah Belinjau

Salam semua,

Pernah dengar nama buah ni tak? Buah ni memang famous bagi aku semasa zaman kekanakku di kampung dulu. Tiap2 pagi lepas sarapan, misi utamaku adalah untuk mencari buah belinjau ini. Tapi yang dicari adalah yang masak ranum dan jatuh ke bumi. Tujuannya adalah untuk dibuat kerepek. Proses pembuatannya unik (at least to me).

Ha .... inilah rupanya buah belinjau yang hampir masak. Kalau dah benar2 masak, buah ni akan berwarna merah dan gugur ke bumi. Masa tu lah kita orang akan berebut2 kutip. Especially time lepas hujan.



Sumber foto: Dedaun Alam

Lepas kutip, kulitnya yang dah lembik tu dibuang meninggalkan biji yang bersalut kulit keras. Kemudian biji yang macam kekacang ni akan digoreng tanpa minyak sampai agak2 masak. Ni memang 'real life' punya main masak-masak. At the age of 5 years old, we all dah menggoreng biji belinjau ni, but of course mak sebagai mandur tak jauh dari situ.

Bila dah agak2 masak, buah ni dikeluarkan. Dan part yang berikut adalah yang paling best. Kami akan menggunakan sejenis alat yang kami panggil 'mertun'. Pernah dengar 'mertun'? Nama glamour bagi 'mertun' ni adalah hammer. Kalau hammer, rasanya semua orang tahu kot. So everybody, a new vocab today, the word is 'MERTUN' aka HAMMER.

Dengan menggunkan mertun ini, kami akan mengetuk buah belinjau tadi sehingga kepek dan jadilah kepingan kerepek belinjau. Ketuk-mengetuk ni memang aku suka. Kepingan ni kemudiannya kami jemur dan simpan. Bila nak makan, goreng dan disalut garam, macam kerepek belinjau yang dijuai secara komersial kebanyakannya di Indonesia. Sorrylah, tak ada gambar sebab last kali aku buat kerepek belinjau ni adalah pada tahun 1974 .... but my memories of this activity is still very fresh. Because I really enjoyed my happy old days as a kid in a kampung.

Other than making kerepek, we can also make a GULAI BELINJAU. This is another dish that i REALLY like. Tapi janganlah dok gatal2 nak mengidam nak makan gulai belinjau ni, sebab dah payah untuk mencari buah belinjau muda ni. Buahnya bermusim dan mungkin hampir pupus. Pokok tua depan rumah mak di kampung pun dah se'produktif' dulu lagi.

How to make the gulai?

Here it is ....

The Ingredients

1 bowl of belinjau (MESTI yang muda - hijau, GREEN ye!)
1 onion
2 cloves of garlic
2 table spoon of curry powder (form a curry paste from this by adding some water to it)
2 stalks of curry leaves
2 cups of coconut milk
A handfull of achovies
2 tablespoon cooking oil
salt to taste

How to ....
The process with belinjau is a bit tedious. You have to cut it into half of quater depending on the size of the belinjau. We normally use a special device called 'kacip', bukan kacip Fatimah ye, tapi kacip pinang tau, the 'betel-nut-scissor'. Next soak it in plain water for at least 2 hours. Next separate the the outer layer(green colour) and the inner layer (white colour) but remove the thick layer that is between the inner and outer layer. Kat sinilah yang agak complex dan perlukan extra kerajinan kalau nak makan gulai belinjau ni.

The cooking. (macam biasa je..)
1. Fry the onions, garlic and curry leaves till fragrance.
2. Then add the curry paste cook well.
3. Followed by the anchovies and add some water. Let it boil.
4. Next add the inner part of the belinjau. Cook till it soften before adding the outer part of the belinjau.
5. Once soften, add the coconut milk and some salt. Let it boil.
6. And ready to be eaten.



Yummy ... yummy ... menyelerakan. Bila la nak dapat makan gulai belinjau ni lagi??? Huhuhu...



As an additional info, below is the betel-nut-scissor@aka Kacip Pinang.
Payah nak cari benda ni sekarang....

Comments

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)