Wednesday, December 8, 2010

Buah Belinjau

Salam semua,

Pernah dengar nama buah ni tak? Buah ni memang famous bagi aku semasa zaman kekanakku di kampung dulu. Tiap2 pagi lepas sarapan, misi utamaku adalah untuk mencari buah belinjau ini. Tapi yang dicari adalah yang masak ranum dan jatuh ke bumi. Tujuannya adalah untuk dibuat kerepek. Proses pembuatannya unik (at least to me).

Ha .... inilah rupanya buah belinjau yang hampir masak. Kalau dah benar2 masak, buah ni akan berwarna merah dan gugur ke bumi. Masa tu lah kita orang akan berebut2 kutip. Especially time lepas hujan.



Sumber foto: Dedaun Alam

Lepas kutip, kulitnya yang dah lembik tu dibuang meninggalkan biji yang bersalut kulit keras. Kemudian biji yang macam kekacang ni akan digoreng tanpa minyak sampai agak2 masak. Ni memang 'real life' punya main masak-masak. At the age of 5 years old, we all dah menggoreng biji belinjau ni, but of course mak sebagai mandur tak jauh dari situ.

Bila dah agak2 masak, buah ni dikeluarkan. Dan part yang berikut adalah yang paling best. Kami akan menggunakan sejenis alat yang kami panggil 'mertun'. Pernah dengar 'mertun'? Nama glamour bagi 'mertun' ni adalah hammer. Kalau hammer, rasanya semua orang tahu kot. So everybody, a new vocab today, the word is 'MERTUN' aka HAMMER.

Dengan menggunkan mertun ini, kami akan mengetuk buah belinjau tadi sehingga kepek dan jadilah kepingan kerepek belinjau. Ketuk-mengetuk ni memang aku suka. Kepingan ni kemudiannya kami jemur dan simpan. Bila nak makan, goreng dan disalut garam, macam kerepek belinjau yang dijuai secara komersial kebanyakannya di Indonesia. Sorrylah, tak ada gambar sebab last kali aku buat kerepek belinjau ni adalah pada tahun 1974 .... but my memories of this activity is still very fresh. Because I really enjoyed my happy old days as a kid in a kampung.

Other than making kerepek, we can also make a GULAI BELINJAU. This is another dish that i REALLY like. Tapi janganlah dok gatal2 nak mengidam nak makan gulai belinjau ni, sebab dah payah untuk mencari buah belinjau muda ni. Buahnya bermusim dan mungkin hampir pupus. Pokok tua depan rumah mak di kampung pun dah se'produktif' dulu lagi.

How to make the gulai?

Here it is ....

The Ingredients

1 bowl of belinjau (MESTI yang muda - hijau, GREEN ye!)
1 onion
2 cloves of garlic
2 table spoon of curry powder (form a curry paste from this by adding some water to it)
2 stalks of curry leaves
2 cups of coconut milk
A handfull of achovies
2 tablespoon cooking oil
salt to taste

How to ....
The process with belinjau is a bit tedious. You have to cut it into half of quater depending on the size of the belinjau. We normally use a special device called 'kacip', bukan kacip Fatimah ye, tapi kacip pinang tau, the 'betel-nut-scissor'. Next soak it in plain water for at least 2 hours. Next separate the the outer layer(green colour) and the inner layer (white colour) but remove the thick layer that is between the inner and outer layer. Kat sinilah yang agak complex dan perlukan extra kerajinan kalau nak makan gulai belinjau ni.

The cooking. (macam biasa je..)
1. Fry the onions, garlic and curry leaves till fragrance.
2. Then add the curry paste cook well.
3. Followed by the anchovies and add some water. Let it boil.
4. Next add the inner part of the belinjau. Cook till it soften before adding the outer part of the belinjau.
5. Once soften, add the coconut milk and some salt. Let it boil.
6. And ready to be eaten.



Yummy ... yummy ... menyelerakan. Bila la nak dapat makan gulai belinjau ni lagi??? Huhuhu...



As an additional info, below is the betel-nut-scissor@aka Kacip Pinang.
Payah nak cari benda ni sekarang....

No comments: