Saturday, June 20, 2015

Quick lunch

Assalamualaykum,

This is a backdated version. Its' Ramadhan now. No lunch for a month. This was the lunch that we had earlier. And it can be a quick fix to your cooking ideas.


Mr Hubby most of the time comes back for lunch on Friday because he wanted to perform the Friday solah in the masjid near our house. And I will try to come home as well, to fix some quick lunch for him.  And this is what I prepared today:- Ayam goreng kunyit, meatball soup with oyster mushroom and Masak lemak Kaduk. It sounds plenty but all are fast to make if we prepared your mind for it.
For the chicken, I get it half cooked in the tumeric in advance, therefore it reduced my cooking time. The meatball is the ready made meatball (store bought, halalan), and preparing oyster mushroom is a bliss.

And for Masak Lemak Kaduk, my preparation time is reduced because I used the palm milk. It is ready to cook, out of the fridge.

Whallah... three dishes in just about 30 to 40 minutes. Everything is possible if you want to do it.

By the way, Sabrina commented, "ibu ni, lauk camni pun nak ambik gamar. Bukannya special pun". And I just grinned.


Wassalam.

Sunday, June 14, 2015

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum

Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni.
Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan".
Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya.

Well, why not?

Inilah hasilnya.

Caranya:
Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak).
Ada la dalam 20 helai daun kaduk. 
Dicuci bersih. 
Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur)
Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih. 
2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk)
Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit.
Kemudian masukkan santan.
Setelah agak mendidih, masukkan daun kaduk.
Biarkan mendidih. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.

Hasil ujikaji:
Alhamdulillah.
Sedap.
Memuaskan.

Selamat mencuba,
Wassalam.


Monday, June 8, 2015

Pegaga, lemon dan madu

Assalamualaikum

Pegaga atau dalam nama saintifiknya Centella Asiatica adalah sejenis tumbuhan menjalar.
Pegaga dianggap sebagai herba berkhasiat. Sesuai untuk lelaki dan wanita.
Rasanya? Rasanya macam daun. Terasa klorofilnya.
Kalau sesiapa yang pernah minum klorofil, itulah rasa daun pegaga ni.
Biasanya dimakan sebagai ulam.... jadi tak la terasa macam makan rumput.
Nak lebih khasiat? Kita buat jus.
Macam mana cara pemakanan atau minuman pegaga ni, yang seeloknya dimakan sebelum dimasak atau 'home made' (tidak dicampur sebarang bahan kimia).


The beauty of having this plant grown in your own backyard is you can pick and have it fresh any day that you wish.
I have these planted in several pots in my small garden. 
It grows pretty fast. Chemical and pesticides free.

Here is how I made my drinks:
A handful stalks of pegaga (the stems too)
Blended in a blender till chopped finely.
Strain it.
Add 1 tablespoon of honey and squeeze a slice of lemon
Stir well.
Have it immediately.

If you like it chilled, put the juice in refrigerator. Upon taking it out, add honey and lemon extract.

Whalla. Easy and healthy.


Some healthy notes on the pegaga:


Wassalam.


Pulut lemak Noxxa