Wednesday, November 26, 2014

Resipi Noxxa: Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum...

Here I am again....Alhamdulillah the highest gratitude to the Most Merciful Allah.

Hari ni nak berkongsi hasil tanganku, yang pertama kali dimasak. First time in my kitchen. The idea to cook this came when a friend of mine, sis Zarina Zainol distributed her homegrown 'bunga kantan'. Bunga kantan is quite expensive nowadays pricing ata RM3 per bud at average. When someone gave it for free, it's a great oppprtunity to turn it into something edible.





A modified but copy and paste from Cik Mat Gebu's
What is required
5 ketul ayam
2 sudu besar cili kisar (I precooked my chilli paste)
1 batang serai, diketuk
1 genggam daun kesom
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 camca teh asam jawa
2 biji terung ungu, kerat 2, belah 2 setiap keratan, rendam
1 biji tomato dibelah 4
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Frying
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 camca teh lada hitam biji
1/2 inci lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-) (This is purely a cut and paste from CMG)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai titik dan bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa dan kacau hingga rata.
  2. Masukkan ayam, gaul dan biar hingga ayam kecut. Tuang air secukupnya dan biar mendidih hingga ayam empuk. Masukkan daun kesom dan bunga kantan. Kacau dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
  3. Tambah terung (toskan) dan masak hingga terung lembut. Akhir sekali masukkan tomato ceri, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. 

My method (since I am using the Noxxa Pressure Cooker - almaklum la orang baru dapat mainan).

  1. Turn on the 'Stir Fry" function. Heat the cooking oil. Fry the lemon grass and blended ingredients till you can smell the nice aroma and fragrant.
  2. Add the chilli paste and stir fry for another few seconds till the oil came to the surface (pecah minyak).
  3. Turn off the SF function. Add chicken while the pot is still hot. Also add the daun kesum and bunga kantan.
  4. Add water to cover the chicken (or to as how much gravy that you want).
  5. Put the lid on. Make sure the knob is set to pressure. Set the 'High Pressure' for 10 minutes. And let it do it's work. Meanwhile you can start with other courses (vege. for example).
  6. After 10 minutes, you will hear the bip sound. Release the pressure by turning the knob to steam.
  7. Add tamarind juice, salt, sugar, tomato and brinjal. Set to SF till boil.
  8. Done.

Alhamdulillah.... in about 30 minutes (including the preparation time), the main dish is ready.

The comments from the testers, "Superb". My husband was really in love with it. He likes it very much. So does the kids. Alhamdulillah ........


Tuesday, November 25, 2014

Roti Sarang Lebah


Assalamualaikum all ....

Chef amatur empunya ruang tapak ni selalu ketinggalan. Orang lain dah ramai yang buat, sampai basi, barulah resipi nak samapi ke dapurku. It's ok ..as the saying says ..."better late than never" ... the Roti Sarang Lebah finally reaches my kitchen. Buat sekali tak cukup. Dah dua kali membuatnya. Yes.. it is so soft and fluffy. I made twice. Once for us to enjoy it at home. And the second time for Sabrina and Hakim to bring it back to their hostels.




The recipe is a copy and paste from izahdaut (with some modification in the text).
resepi: Lydia Honey

DOH
2 cawan tepung gandum * I used the bread flour
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *I mixed yogurt and buttermilk with equal amount each
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah menguli doh sehingga tak lekat sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  5. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
  6. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
  7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi jangan risau, jika melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda).
Pastikan oven panas sebelum memasukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah
Bakar dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat-cepat tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.

** I used the Breadmaker. Therefore, I dumped all the ingredients into the BM and let it do the wonders. When the dough is ready, take it out, punch it to remove the trapped air. Then form the dough into small balls. I put it in a muffin tray instead of the baking tray. 3 tiny balls in each hole. Put the seeds and almond (I used almond strips). Let it rise. And bake.

NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan anda dengan minyak semasa membentuk doh.
2) Tidak perlu bulat sempurna kerana dia akan menjadi bulat apabila naik.
3) Pastikan oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan, simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boleh gunakan susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

*Proses memasak amat pantas. pastikan semua bahan telah tersedia dan mudah dicapai ketika memasak.


Monday, November 24, 2014

Nasi Lemak Noxxa

Assalamualaikum

Selamat bersarapan semua. Ini sarapan kami seisi keluarga di pagi hari Selasa ni. 
Alhamdulillah ... syukur dengan segala nikmat yang Allah kurniakan. Nikmat rezeki, nikmat kasih sayang, nikmat masa, nikmat selera dan nikmat makan.

Nikmat rezeki - akhirnya aku memiliki periuk Noxxa (dulu rasa tak penting tapi kempen kuat dari kawan dan adik beradik telah menggeletek hatiku untuk membelinya)
Nilmat kasih sayang - kak yan, kakakku telah membelikannya denga harga yang berpatutan
Nikmat masa - dalam kesempatan terhad, sempat aku menyiapkannya untuk seisi keluarga sebelum keluar bekerja
Nikmat selera - nikmat yang sering kita lupakan kerana ramai di luar sana yang tidak berselera untuk makan walaupun punya wang berjuta ringgit dan boleh memilih makanan terenak di dunia tetapi telah Allah tarik nikmat selera ini. 
Nikmat makan - Ada juga yang berselera tapi Allah tarik nikmat makan, tidak boleh makan kerana kekangan pelbagai penyakit. Jadi ... untuk yang masih boleh makan, berpada-padalah dalam makanan, ikut saranan RasulallahSAW, berhenti sebelum kenyang. Insha Allah.

Alhamdulillah .... Syukur Ya Allah .... 



Nasi Lemak Noxxa
3 cawan beras - dicuci
1 cawan santan kelapa sawit (Sabrina is back ....no santan kelapa, she's allergic to it)
3 cawan air
1 inci halia - dihiris atau dititik
1 labu bawang - dihiris kasar
1 batang serai - dititik
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa.

Caranya
1. Aku masukkan kesemua bahan ke dalam periuk Noxxa.
2. Pastikan tombol berada pada pressure.
3. Tekan High Pressure. Setkan pada 7minit.
4. Tekan ON.
Dan aku mula menggorang segala yang diperlukan. Sambal telah siap dimasak lebih awal lagi (I normally precooked my sambal. The precooked sambal can be used to make any kind of sambal in a swift)
5. Selepas 7 minit, periuk berbunyi, aku tekan OFF. Pusing tombol ke Steam untuk mengeluarkan stim dalam periuk. Bila tiada lagi stim (ia berhenti berbunyi), buka tudung periuk, dan siap untuk dimakan.

En Suami tanya berapa lama masa yang diperlukan? Dari mula masuk ke dapur ke meja makan mengambil masa kurang dari 30 minit. Best gitu ...... (yang paling best ialah ikan tenggiri masin yang dimakan bersama nasi lemak tu) ... hihihi
Alhamdulillah.... kurniaan Allah yang tak terperi buat hambaNya.

Wassalam



Sunday, November 23, 2014

Cekodok Pisalabu

Assalamualaikum....

Hari ni nak kongsi something my mom created and I follow ...... Cekodok Pisalabu is actually a combination of "PISAng + LABU".... mashed together and becomes cekodok. It is a sweet tooth kuih dan you can enjoy in the morning or evening as you like.

When Mak first made it, we were playing the guessing game ... is it a cekodok pisang or cekodok labu .....? It has equal taste.

To make it:
2 ripe bananas
A quater of one big pumpkin - boil to tender
2 tbsp sugar
Approx 1 cup multipurpose flour (depends on the water content of your banana and pumpkin)
A pinch of salt

Making it:
1. Mash the banana and pumpkin together.
2. Add sugar and flour. Combine.
3. Deep fry one table spoonful of the mix for each scoop till brownish. Turning around consistently.
4. Remove from oil onto the kitchen towel to remove the excessive oil.
5. It's ready to be eaten.

You can serve this for dinner or breakfast.

Note: Try only a few scoops for the first batch to check on its flour needs. If the cekodok is so squishy, add more flour.
Some people may like to add the bicarbonate of soda, but I prefer it traditional way.

Wassalam.



Congo Bar

Assalamualaikum...

Alhamdulillah ... I finally made the most mentioned about 'Congo Bar'. Every comments that I heard or read saying that it is easy to make. I really wanted to put my hand into it. Finally with Atikah's (my eldest) help, we finally made it. And .... yes! It is so simple to make and very smooth and fast process.

Let's do it.



Resipi asal: Azlita Masam Manis
My ingredients
2 3/4 cups multipurpose flour
1 3/4 cups brown sugar (the original recipe calls for 320gm, but I reduced it)
150gm butter (room temperature)
3 eggs
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tsp vanilla extract
250gm chocolate chips (I did not measure, it depends on how many you like it)
Any kinds of tree nuts (almond, hazel, walnut)

Making it.
1. Whisk the butter and sugar together till the butter blend.
2. Add egg one by one.
3. In another bowl, prepare the dry ingredients. Sift multipurpose flour, baking powder and salt together.
4. Add the dry ingredients into the wet mixture. Mix well.
5. Add the chocolate chips and nuts. I used the strip almond.
6. I add some into the mixture and spare some to spread onto the mixture before baking.
7. Bake in 170 degree oven for 30 minutes (my oven requires 40 minutes).

Insha Allah.... you will get a satisfying result.

Wassalam.


Thursday, November 20, 2014

Gulai Udang dan Kacang Buncis

Assalamualaykum all....

Hari ni nak share one of my favorite dish... that's GULAI UDANG AND KACANG BUNCIS.
Kalau di sebelah utara semenanjung Malaysia, that is Seberang Perai and Kedah (that I know of, not sure about Perlis) Gulai udang ni sedap juga dimakan dengan nasi lemak disamping sambal ikan bilis. Kata orang utagha... "boh kuah licau-licau tu" .... mmm...bila makan boleh lupa nak tengok orang lalu lalang, tambah pulak nasi panas dan ada pulak tenggiri masam goreng.... ermmm... meletup!!!! Kesedapannya... mau berpeluh pagi-pagi.

Itulah peri sedapnya masakan ni. But again.... only for those who really likes it like myself. Other members of the family? Mr Hubby? ... 'ok... lama dah tak makan. '. Atikah? ...'i dont like it'. Sabrina and Hakim? I wish they were here.


The preparation time : approx 30 -40 mins
My ingredients:
8 prawns - de-vein
1 large onion
2 tbsp curry powder
1 potato
5 french beans
1 cup coconut milk (i used the palm milk)
Salt to taste

For frying (tumis darat)
2 shallot
1 garlic
1 inch ginger
1 cinnamon stick
1 star anise
2 tbsp cooking oil
* get everything sliced thinly

How do i make it?
1. Put the sliced onion in the cooking pot. Add curry powder. Plain water (enough for boiling). Let it boil to cook the curry powder.
2. Add potato (quaters). Boil again till tender.
3. Add coconut milk.
4. Add prawns. Once the prawns are cooked, add salt to taste. And turn off the stove.
5. In a gridle, put the cooking oil. Fry the frying ingredient till brown. Pour into the cooked curry. Put the lid on. That will keep the hot oil vapors from evaporating.

That's all. Now its ready to be eaten.

Wassalam.

Wednesday, November 19, 2014

Malaya Homemade Coney

Assalamualaykum....

It's dinner time...... As always my mind was working very hard trying to think what should come to the dining table. Rice? No. No. Not rice for today. What now?

I virtually go into my fridge trying to scram through it to find anything cookable for tonight. I remembered buying some corn. Boiled corn would be nice. But what should I pair it with? Virtually opening the freezer, I remember buying some fresh meat. Yup.... a homemade burger would be nice. 

However, a physical visit at a mini market near my house trying to get the burger buns is to no avail. No burger buns. I later opted for some hotdog buns. What to do with it?? Off course some coney dogs ... but Malaysian style and taste.


My recipe for the coney sauce:
About 300gms meat - minced
1 onion - chopped
1 tomato - diced
2 tbsp tomato ketchup
1 tbsp mustard
Pepper
Salt & sugar

1. Fry the meat.
2. Add chopped onion and diced tomato. Cook till everything is cooked and tender.
3. Add the tomato ketchup, mustard, salt, pepper and mustard.
4. Cook till it gets thicken.
Arrange it. Done.
Wassalam.