Skip to main content

Malaysian Style French Toast

I made a french toast for breakfast this morning. But ... Malaysian Style French Toast. Maksudnya, ada sedikit kelainan. Pandai2lah meng'alter' apa-apa yang patut. Tambah dan kurangkan resipi asal memang hobi. Pinjam istilah blogger masakan paling famous di alam maya, Cik Mat Gebu dengan Dapur Tanpa Sempadannya, 'menderhaka pada resipi', itulah hobi aku.

Dah siap2 masak, cik Abang pun turun, eat the breakfast and off to work. Ada la tiga keping lagi yang tertinggal dalam pinggan. Dalam hati aku, 'kejap lagi, nak naik ke bilik, ambik kamera dan snap foto roti ni. boleh upload dalam blog'. Sebelum naik ke bilik, aku buat kerja lain yang patut dibuat sebelum pergi kerja. Dah siap semua, aku pun naik ke bilik untuk bersiap-siap pergi kerja. Setelah siap siaga untuk pergi ke ofis, aku capai kunci kereta, kunci rumah lalu terus keluar menuju ke kereta. Setelah enjin dipanaskan, aku pun terus meluncur keluar pagar menuju ke jalan raya untuk ke ofis. Tiba2!!! aku teringat ....... Alahai! lupa lagi nak snap foto French toast aku yang cun itu. Itulah aku, asyik2 lupa je ...... Sebab tu aku kagum dengan bloggers yang begitu tekun, mengambil gambar, mengedit dan tak lupa untuk terus meng'upload' gambar tersebut untuk dikongsi bersama. Patut sangat K.Ummi marah bila ada yang mencilok gambarnya tanpa memberikan sebarang kredit.

Oleh kerana kealpaan aku, aku terpaksa buat sedikit search untuk tunjukkan bagaimana rupa french toast tu. I try to find a photo dan is almost similar to mine and found this:

Diambil dari sini.

Rupanya lebihkurang macam kat atas tu la. Resipinya ...

Ingredients:
3 eggs beaten*
Chopped Spring onion*
Salt & Pepper to taste*
7 slices of bread
Butter

How to:
1. Mixed all item that are marked *.
2. Apply butter on each surface of the bread.
3. Dip the bread into the egg mixture.
4. Placed it onto a heated pan.
5. Once golden brown, turn the bread over to cook the other side of the bread.
6. Remove from the pan once both side are brown. Ready for consumption.

You can eat it in variety of ways. You can eat it as it is, or with honey, or with tomato/chilli sauce. Kids like it with the tomato sauce.

Enjoy!!!



Comments

izahdaut said…
jenguk di sini...mcm2 ada..
water lily said…
tq izah, kerana sudi singgah dan komen

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem