Tuesday, November 25, 2014

Roti Sarang Lebah


Assalamualaikum all ....

Chef amatur empunya ruang tapak ni selalu ketinggalan. Orang lain dah ramai yang buat, sampai basi, barulah resipi nak samapi ke dapurku. It's ok ..as the saying says ..."better late than never" ... the Roti Sarang Lebah finally reaches my kitchen. Buat sekali tak cukup. Dah dua kali membuatnya. Yes.. it is so soft and fluffy. I made twice. Once for us to enjoy it at home. And the second time for Sabrina and Hakim to bring it back to their hostels.




The recipe is a copy and paste from izahdaut (with some modification in the text).
resepi: Lydia Honey

DOH
2 cawan tepung gandum * I used the bread flour
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *I mixed yogurt and buttermilk with equal amount each
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah menguli doh sehingga tak lekat sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  5. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
  6. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
  7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi jangan risau, jika melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda).
Pastikan oven panas sebelum memasukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah
Bakar dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat-cepat tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.

** I used the Breadmaker. Therefore, I dumped all the ingredients into the BM and let it do the wonders. When the dough is ready, take it out, punch it to remove the trapped air. Then form the dough into small balls. I put it in a muffin tray instead of the baking tray. 3 tiny balls in each hole. Put the seeds and almond (I used almond strips). Let it rise. And bake.

NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan anda dengan minyak semasa membentuk doh.
2) Tidak perlu bulat sempurna kerana dia akan menjadi bulat apabila naik.
3) Pastikan oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan, simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boleh gunakan susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

*Proses memasak amat pantas. pastikan semua bahan telah tersedia dan mudah dicapai ketika memasak.


No comments: