Skip to main content

French Toast with banana

Assalamualaikum all...

Selalu sangat bersarapan dengan roti. Kalau asyik dengan cara yang serupa, boleh jadi jemu dan muak. Jadi chef kat rumah ni perlulah berkreatif atau pinjam kreativit kawan/rakan/blogger masakan  untuk menjadikan hidangan tersebut menarik dimakan.

But, I am just a part time blogger. Doing it for fun. So that I could come back to the page and check on the recipe, as the name of the blog implies --- my-recipies-collection.


Hari ni chef kurang matang ni mencuba menggabungkan pisang dan roti telur. Chef-chef professional dah ramai yang buat. But I am making it for this hypothesis:

H1: Mr Hubby likes the banana french toast
Ho: Mr Hubby does not like the banana french toast

(Amboi ... dah macam buat research le pulak .. ye lah .. cikgu Research Method, kena la praktikkan ilmu).

Bahannya:
Sama seperti membuat french toast, kita perlukan roti, telur 2 biji, fresh milk, garam, cinnamon powder, pisang

Caranya:
Aturkan pisang pada roti tersebut. Ambil sekeping lagi roti dan diletakkan ke atas pisang yang disusun tadi (macam sandwich). Celupkan roti ini kedalam bancuhan telur + susu + garam + cinnamon powder. Bakar roti di atas lkuali leper sehingga kekuningan di kedua belah permukaan.
Hidangkan dengan 'sugar dusting'.

Done.

Hasil kajian mendapati:
H1 tidak diterima, dan Ho juga tidak ditolak. Analisis melaporkan bahawa hidangan ini boleh diulang buat sekali sekala tetapi jangan selalu.

My observation:
I like it. Boleh buat selalu untuk diri sendiri.

Allah created every human being as a unique creation....

Wassalam.





Comments

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)