Skip to main content

Kerabu Campuran



Salam semua,

Dah pun dua hari di tahun baru Masihi. Yang penting bagi kita adalah setiap hari mesti lebih baik dari hari yang sebelumnya.

Ni nak kongsi resepi dulu-dulu. Resipi baru dah ada fotonya tapi belum sempat nak transfer, kira acilah jugak kalau kongsi resepi lama kan. Yang penting ikhlas.....

Hari ni kita mencuba pula resipi kesihatan yang ringkas dan amat mudah dilakukan. Cuma 'tedious' kat part yang menghiris bahan2nya. Sebab, untuk buat kerabu, lebih cantik jika bahan2nya dipotong halus (at least I think so). Sekarang ni oklah, sebab anak dara sulung masih di rumah, boleh la buat kerahan tenaga .... esok2 bila dia dah ke asrama ... siapa yang susah? ibu jugak ...... tapi inilah pengorbanan ibu. Menghantar anak ke asrama bukan kerana membuangnya tapi berkorban untuk kejayaannya di masa akan datang.

Okaylah, done with all the craps, now back to the recipe. This is Kerabu Kacang Kelisa dan Taugeh. Tak kenal kacang kelisa??? Well, it is called kacang botor di sekitar Pantai Barat Semenanjung while kacang kelisa is the name called in the Northern part of the Peninsular Malaysia. New vocab eh? That's the way for 1 Malaysia. That is also the reason why my blog is written in dual language .... heh heh ... reasons.


The Ingredients
(guna Bahasa Melayu lah ye, sebab tak sure the name of some of the ingredients)
Lebih kurang 10 batang kacang kelisa (yang muda, yang tua tak aci sebab dah keras - dihiris nipis)
30 sen taugeh (bean sprout)
1 labu bawang besar (dihiris halus) (onion - sliced finely)
2 biji cili merah (ditumbuk) (red chillies - pounded finely)
lebih kurang 1o ekor udang kecil (direbus) (shripms - boiled)
3 sudu besar kerisik (grated coconut dry fried, and blended till it becomes a paste)
1 sudu besar asam jawa (tamarind juice)
garam secukup rasa. (salt)

How to:

Put all the ingredients in a large bowl. Mix well. Taste it. Ready to serve.

Soooo easy .... but be cautious it might cause you to doubled your rice consumed for that day because it's sooooo delicious and healthy too.

Enjoy! Cheerios!!!

Comments

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem