Saturday, January 1, 2011

Kerabu Campuran



Salam semua,

Dah pun dua hari di tahun baru Masihi. Yang penting bagi kita adalah setiap hari mesti lebih baik dari hari yang sebelumnya.

Ni nak kongsi resepi dulu-dulu. Resipi baru dah ada fotonya tapi belum sempat nak transfer, kira acilah jugak kalau kongsi resepi lama kan. Yang penting ikhlas.....

Hari ni kita mencuba pula resipi kesihatan yang ringkas dan amat mudah dilakukan. Cuma 'tedious' kat part yang menghiris bahan2nya. Sebab, untuk buat kerabu, lebih cantik jika bahan2nya dipotong halus (at least I think so). Sekarang ni oklah, sebab anak dara sulung masih di rumah, boleh la buat kerahan tenaga .... esok2 bila dia dah ke asrama ... siapa yang susah? ibu jugak ...... tapi inilah pengorbanan ibu. Menghantar anak ke asrama bukan kerana membuangnya tapi berkorban untuk kejayaannya di masa akan datang.

Okaylah, done with all the craps, now back to the recipe. This is Kerabu Kacang Kelisa dan Taugeh. Tak kenal kacang kelisa??? Well, it is called kacang botor di sekitar Pantai Barat Semenanjung while kacang kelisa is the name called in the Northern part of the Peninsular Malaysia. New vocab eh? That's the way for 1 Malaysia. That is also the reason why my blog is written in dual language .... heh heh ... reasons.


The Ingredients
(guna Bahasa Melayu lah ye, sebab tak sure the name of some of the ingredients)
Lebih kurang 10 batang kacang kelisa (yang muda, yang tua tak aci sebab dah keras - dihiris nipis)
30 sen taugeh (bean sprout)
1 labu bawang besar (dihiris halus) (onion - sliced finely)
2 biji cili merah (ditumbuk) (red chillies - pounded finely)
lebih kurang 1o ekor udang kecil (direbus) (shripms - boiled)
3 sudu besar kerisik (grated coconut dry fried, and blended till it becomes a paste)
1 sudu besar asam jawa (tamarind juice)
garam secukup rasa. (salt)

How to:

Put all the ingredients in a large bowl. Mix well. Taste it. Ready to serve.

Soooo easy .... but be cautious it might cause you to doubled your rice consumed for that day because it's sooooo delicious and healthy too.

Enjoy! Cheerios!!!

2 comments:

Arizakiah said...

mmmmm cedapnya..makan nasi kalau ada kerabu, takde lauk lain pun i tak kesah....

water lily said...

betul3X ... ada kerabu memang penambah selera