Skip to main content

Roti Bakar Berinti

Assalamualaykum,

Dah lama tak jejalan kat dapur orang. Cari ilham masakan. Hari tu tetiba ada masa sikit. Bila jejalan tu, jumpa resipi ni. Ada beberapa orang ahli dan hebat masakan yang tunjukkan hasil mudah ini. Idea yang kreatif. 

So, di suatu pagi yang terlebih rajinnya, aku pun mengadunkannya, terutamanya kerana inti karipap memang dah siap sedia dimasak dan ada di freezer. Tapi.. being the lazy me, i did not cut the crust off for reasons:
i. Kalau buang kerak tu, siapa la pulak yang nak makan kerak tu.
ii. Kalau takde orang makan kerak tu, ianya satu pembaziran. pembaziran tu kawan syaitan.
iii. Aku suka makan kerak walaupun rupanya tidak cantik (jangan pandang pada rupa)


Top view of the product.

Bahan inti: (inti karipap versi 'me')
1 Kentang - dipotong kiub kecil-kecil
1 bawang besar - didadukan juga
Daging cincang - dalam anggaran 4 sudu besar
1 sudu besar rempah kari daging (apa-apa jenama, kalau boleh la yang menyumbang ke pusat zakat)
Garam dan minyak masak

Cara:
  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Masukkan pes rempah kari dan masak sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan masakkan sehingga air agak kering. Tambah air jika daging belum empuk.
  3. Masukkan kentang sehingga empuk.
  4. Masukkan bawang dan masak sehingga layu.
  5. Perasakan dengan garam dan sedikit gula (perisa makanan is a 'no-no').
  6. Biarkan sehingga kering. Siap.
I normally make my fillings ahead and refrigerated it. If need to, I will keep it frozen till when needed.

Untuk base:
Roti sandwich 9apa-apa jenama, kalau boleh yang bayar zakat)
2 biji telur - dikocok
3 sudu besar susu segar (I sometimes use the buttermilk and it works fine too)
Secubit garam.

Cara:
1. Griskan sedikit dulang pembakar.
2. Celupkan roti ke dalam bancuhan telur dan susu. Kemudian susunkan di dasar acuan pembakar.
3. Lapiskan dengan inti. (Boleh taburkan cheese jika suka. I did not)
4. Ulang celup dan lapis inti.
5. Cucukkan roti dan tuang baki susu. Boleh tabur cheese di bahagian atas ni.
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu lebih kurang 250 degree celcius atau sehingga kekuningan.


Cross section of the product

Siap. Sedap. Kenyang. Disediakan untuk makan malam pun boleh.

Enjoy.... Bon appetite....

Comments

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem