Skip to main content

Nasi Ikan on Day 1 Raya in Shah Alam @2009

Sorry, the photo is a bit blurr, snapped in the midst of a lunch by Atikah. Everybody was already very hungry to wait for photography session to take place.

From top left: clockwise: Nasi Ikan, salad tomato, daging rempah masak serai (contributed by Ainul aka Mak kecik), Dalca daging, papadam.

Preparing for Nasi Ikan.

Ingredients: (Maaf yek, dalam Bahasa Melayu, penat nak translate)

7 cawan beras (Basmathi lagi umph!)
Ikan (apa2 pun boleh - ikan tenggiri paling best!) - digoreng sedikit (jangan sampai garing)
(Bahan A)
4 batang Serai & 1 1/2 inci Lengkuas - dikisar, ditapis untuk mendapatkan jusnya sahaja
(Bahan B)
3 biji tomato
2 labu bawang besar
1 inci halia
- kesemua bahan dikisar bersama
(Bahan C - utk menumis)
Bawang
Rempah 3 beradik - kulit kayu, lawang, cengkih
Sedikit minyak sapi (supaya wangi)
Minyak masak.
(Bahan D - perisa)
4 sudu besar susu cair
1 sudu kecil gula
Garam sesedap rasa

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan Bahan C sehingga kekuningan dan wangi.
2. Masukkan Bahan A dan Bahan B.
3. Kemudian masukkan pula Bahan D sesedap rasa tukang masak.
4. Biarkan mendidih seketika.
5. Tuangkan kedalam periuk nasi yang sudah tersedia beras dan air secukupnya.
6. Bila air nasi dah kering, masukkan ikan yang telah digoreng dan digaulkan bersama nasi yang hampir masak (supaya ada la rasa air ikan tu sikit-sikit)
7. Bila dah masak, siap untuk dimakan bersama lauk-pauk yang sewaktu dengannya.


tetamu kehormat menikmati hidangan ... sampai tak angkat muka



Comments

MamaFaMi said…
Sedapnya hidangan!
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
water lily said…
Thankx a zillion ... but not a marvelous cook as u r.

Selamat Hari Raya to u too ..

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem