Monday, September 28, 2009

Nasi Ikan on Day 1 Raya in Shah Alam @2009

Sorry, the photo is a bit blurr, snapped in the midst of a lunch by Atikah. Everybody was already very hungry to wait for photography session to take place.

From top left: clockwise: Nasi Ikan, salad tomato, daging rempah masak serai (contributed by Ainul aka Mak kecik), Dalca daging, papadam.

Preparing for Nasi Ikan.

Ingredients: (Maaf yek, dalam Bahasa Melayu, penat nak translate)

7 cawan beras (Basmathi lagi umph!)
Ikan (apa2 pun boleh - ikan tenggiri paling best!) - digoreng sedikit (jangan sampai garing)
(Bahan A)
4 batang Serai & 1 1/2 inci Lengkuas - dikisar, ditapis untuk mendapatkan jusnya sahaja
(Bahan B)
3 biji tomato
2 labu bawang besar
1 inci halia
- kesemua bahan dikisar bersama
(Bahan C - utk menumis)
Bawang
Rempah 3 beradik - kulit kayu, lawang, cengkih
Sedikit minyak sapi (supaya wangi)
Minyak masak.
(Bahan D - perisa)
4 sudu besar susu cair
1 sudu kecil gula
Garam sesedap rasa

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan Bahan C sehingga kekuningan dan wangi.
2. Masukkan Bahan A dan Bahan B.
3. Kemudian masukkan pula Bahan D sesedap rasa tukang masak.
4. Biarkan mendidih seketika.
5. Tuangkan kedalam periuk nasi yang sudah tersedia beras dan air secukupnya.
6. Bila air nasi dah kering, masukkan ikan yang telah digoreng dan digaulkan bersama nasi yang hampir masak (supaya ada la rasa air ikan tu sikit-sikit)
7. Bila dah masak, siap untuk dimakan bersama lauk-pauk yang sewaktu dengannya.


tetamu kehormat menikmati hidangan ... sampai tak angkat muka



2 comments:

MamaFaMi said...

Sedapnya hidangan!
Selamat Hari Raya Aidil Fitri

water lily said...

Thankx a zillion ... but not a marvelous cook as u r.

Selamat Hari Raya to u too ..