Skip to main content

Nasi Arab Haji Azwan Olahan Ust Ahmad Husni

Assalamualaikum....

Apa khabar semua? Amacam? Panjang tak nama resepiku hari ni. Hihi... nama resipi istimewa sebab tukang masak istimewa.... and definitely its not me.

Mr Big Boss suddenly had this dire desire to cook the nasi Arab for the family on his day off. Well, Alhamdulillah.. I am going to just wash hand and ready to say Bismillah to eat. But...... the reality .... it does not come easy.

We came back from some small transaction in Sg Buluh at 11.30am, Mr Hubby insisted that there is enough time to cook the Nasi Arab before leaving to the surau for Jumaat Solah. Mr Hubby instructed me to get the ingredients ready and I ordered my sous chef to hit on it.

Nasi Arab Hj Azwan

Here goes the recipe:
3 large Onions*
3 cloves Garlic*
Ginger*
Blend the (*) ingredients
Bahan tumis:
Tiga serangkai untuk menumis. Lebihkan buah pelaga.
1 sudu rempah kurma
Addition:
Yogurt dan saffron
Air secukupnya
Beras basmathi yang telah dicuci



To cook: 

1. Tumis hirisan bawang, 3 serangkai dan bahan blend sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kurma. Masak sehingga kesemua bahan masak dan kering sedikit.
3. Masukkan air mengikut sukatan kadar beras yang akan dimasak.
4. Biarkan air mendidih dan masukkan beras.
5. Tutup periuk. Bila air dan kering. Gemburkan nasi. Masukkan 2 sudu yoghurt dan dan air rendaman saffron.
6. Gaul sebati.

Siap...

Untuk menambah aroma 'smoked'
1. Sediakan mangkuk bersih yang dimasukkan sedikit minyak zaitun.
2. Buatkan lubang ditengah nasi. Dan letkkan mangkuk tadi.
3. Panaskan ketulan kecil arang sehingga mengeluarkan asap.
4. Bila sudah ada sedikit bara, masukkan ke dalam mangkuk minyak zaitun tadi dengan segera dan tutup periuk.
5. Asap dari bara yang bercampur minyak zaitun tadi akan menghasilkan 'smoked' effect yang menambahkan aroma.

Selamat mencuba....


Comments

Irfanayla said…
salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

Popular posts from this blog

Kebab

Good morning!!!! Let's make a different today. (At least for my kitchen). Done with cereals, nasi lemak, lempeng or mee goreng, lets have something different this morning. Considering the kids only had something light for their dinner last nite, I resort to making an instant kebab!! Mmmm .... Amacam? Terliur tak? Well, very easy to prepare. I used all the instant ingredients. Onion - diced Ayamas Chicken burger - suitable for grilling, defrost and sliced (do not take too long to defrost it as it is difficult to slice it later) Olive - sliced Tomato - diced Olive oil Oppss... don't forget the bread - I use Gardenia's rolls. 1. Heat the pan with olive oil. 2. Fry the sliced chicken burger till cooked. 3. Add onion, tomato and olive. 4. Add seasonings - salt & pepper. 5. Cut the roll in the center vertically, but do not separate it. Apply butter onto it. 4. Toast it over the burning stove for a while (to replace charcoal burn). 5. Stuffed the chicken burger. 6. Garnish wit

Masak Kicap Pedas

The name of the recipe was given by Hakim. Mak cooked the dish for them. I've tasted it before but my children loves it so much. So, I asked Mak how to prepare it. Sonang je rupanya .. Ingredients Onion - sliced Beef/ Chicken Dried Chilli (blended) Tomato Sauce Soya Sauce Cooking oil How to: fry the onion till fragrant/ tender fry the chilli add in the beef/chicken add tomato and soya sauce pour in some water cook until the beef/ chicken tender add some salt to taste (not too many salt as soya sauce is already salty)

Masak lemak Daun Kaduk

Assalamualaikum Pokok kaduk tumbuh membiak di sekitar rumahku dengan suburnya. Adakalanya terpaksa dicantas buang kerana telah menyesakkan pandangan. Tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh dibuat dengan daun kaduk ni. Kata pepatah, "Malu bertanya sesat jalan". Dalam bersembang-sembang bersama rakan sepejabat mengenai pokok-pokok herba ni, beliau mencadangkan untuk buat masak lemak daun kaduk, Sedap, katanya. Well, why not? Inilah hasilnya. Caranya: Balik dari pejabat, aku memetik beberapa helai daun kaduk (sebab ini peringkat percubaan makanya tak boleh masak banyak, bimbang jadi pembaziran pulak). Ada la dalam 20 helai daun kaduk.  Dicuci bersih.  Kemudian dicelur. (Celur untuk mengurangkan baunya. Kalau OK dengan baunya, tidak perlu celur) Sementara tu, aku mula mengopek bawang merah dan putih.  2 biji Cili api dipatah-patahkan aje (sebab malas nak menumbuk) Seterusnya, rebuskan saja bawang, cili api, ikan bilis dan serbuk kunyit. Kem